23. mars 2010

Cristobal, Panama

Shelter Bay Marina
Etter 3 uker "utaskjærs" var det herlig å komme inn i en havn igjen! Ikke for det , San Blas har vært helt utrolig spennende og flott, - men vi begynte å mangle livsviktige ting som øl, vann, brus, pålegg og kontakt med omverden. Vel, det siste er ikke helt riktig, for vi har fått masse bloggkommentarer og e-post! Tusen takk til alle som følger oss og oppmuntrer oss i hverdagen:-) Fortsett med det... Men det er fint å kunne oppdatere seg litt på nettet om hva som rører seg hjemme!
Nå ligger vi altså i Shelter Bay, som er en flott havn på innsiden av moloen i Cristobal. Rett utenfor marinaen, ligger 10-talls store skip som venter på å passere Pannamakanalen, akkurat som oss. De fleste i marinaen her skal også gjennom kanalen, - eller de har akkurat kommet fra Stillehavssiden og skal sørover til San Blas eller nordover til Costa Rica.

En uheldig Kanadier som har seilt rund jorden fra Vancouver, og bare skulle gjennom kanalen før han nesten er hjemme, - gikk på grunn rett utenfor marinaen da han prøvet å gå inn midt på natten samme dag som vi kom!
Disse farvann er noen av de farligste å seile på natten pga sine mange grunne områder med små og store rev og skjær. Kartene er absolutt ikke til å stole på, da de i mange områder bygger på data fra før 2. verdenskrig! Vi fikk akkurat høre fra våre nye norske venner, som vi traff siste dagene i San Blas, at de også hadde en kjempe nifs opplevelse siste natten da Ken skulle seile dem til en kystby ikke langt herfra. De seilte om natten (dvs Ken seilte mens våre venner sov), og ble plutselig vekket av et brak da båten gikk på et rev - rett utenfor Isla Lintos der vi intetanende lå og sov. Ken hadde ikke VHF som virket, eller nødraketter som fungerte, - men heldigvis ble båten liggende på grunn og alle reddet seg i land utpå på morgenkvisten. De er nå kommet hele og trygge frem til Panama City. Stakkars Ken har kanskje mistet alt han eier hvis båten ikke står til å berge... Moralen er: Ikke seil denne kysten om natten eller i dårlig sikt med mindre du har godt nok utstyr og gode kart om bord! Eric Bauhaus' "The Panama Cruising Guide" er et must er nede.
Nå er alle formaliteter ivaretatt av våre superhyggelige agenter hos Wilhelmsen/Barwil Agencies, Roy og Angel, og vi venter på klarsignal for når vi skal gå inn i kanalen. Sansynligvis blir det onsdag ettermiddag, med ovenatting på Gatun Lake, og ut på andre siden torsdag formiddag.
I morgen skal vi inn til Colon for å proviantere litt for Stillehavet, mens Jesus og hans crew skal vaske og polere båten!
Gleder oss skikkelig, og kommer med bilder og rapport når vi er i Stillehavet!
E&M

1 kommentar:

  1. Ja dere, dette ble mye dramatikk og spenning spør du meg. Jeg er så glad for at dere har forberedt turen grundig. Men noen har altså ikke det elementære nødutstyret iorden ombord, det er ille!
    Takk for langt og hyggelig brev Elin, og vær trygg på at det er med stor glede og interesse at jeg, og sikkert de andre, kan holde forbindelsen og delta i reisen med dere på GoBeyond! F

    SvarSlett