15. november 2011

La Reunion til Sor Afrika - Dag 11

TID: 09.30 LT / 06.30 UT
POS: 29*28,2'S 034*31,7E
VIND:8-10 kn/ 180-200 deg
SJ0: 2 m svell/vinddrevet
VAR: Lettskyet, pent vær
VIS: 100%,
Baro 1019 hPa
COG: 258* SOG: 4,5 kn
UTSEILT DISTANSE SISTE 24 TIMER: 110 nm
DISTANSE TIL DURBAN/EAST LONDON: 180/400

Vinden kom rett etter kl 13.00 lokal tid i går, og det var
som å skru på en bryter! Plutselig blåste det 35 kn fra SØ
og vi hadde så vidt rukket å sette stormfokken. Det tok
ikke lang tid før bølgene hadde bygget seg opp, og sjøen
ble relativ krapp og høy (3-3,5 m anslagsvis). For å ha det
levelig ombord valgte vi å gå mot NV, og hold den kursen
helt til vinden dabbet av utover ettermiddag/kveld. I natt
kunne vi seile tilnærmet mot Durban, mens nå er forholdene
normale igjen og vi går rett på.
Vi kan sannsynligvis være inne i Durban i morgen
ettermiddag, men vil fortsatt se an været for om mulig å gå
sørover med Agulhasstrømmen ned til East London. Har vi
først riktige forhold er det bedre å gjøre det nå, enn og
risikere å bli liggende i Durban å vente på et nytt
værvindu.
Agulhasstrømmen er en av årsakene til at østkysten av Sør
Afrika kan være et av de verste farvann å befinne seg når
forholdene er ugunstige. Og gunstige forhold er det bare
mellom lavtrykksfrontene som med jevne mellomrom passerer
området. Agulhasstrømmen kommer nordfra gjennom Mosambik-
stredet og går sørover langs kysten av Sør Afrika med 2-6
knop. Når denne strømmen møter sørvestlige vinder fra
nevnte lavtrykksystem, bygges det opp bølger som blir mange
ganger høyere en været normalt skulle tilsi. Disse bølgene,
eller "freakwaves" som de kalles, er fryktet selv om bord
på de største skip som ferdes i området, - og de kan i
verste fall bli over 30 meter høye!
Timing er derfor avgjørende for å få en trygg og sikker
seilas nedover langs denne kysten!
Det blir derfor spennende å se om vi nå kan et gunstig
vindu for å gå til East London...
Alt vel om bord!

4 kommentarer:

  1. Den 15. november. Hei GoBeyond! Takk for den spennende meldingen, bra at været roet seg! Jeg er glad når dere er i havn da… Noen nyheter:

    DEN ARABISKE LIGA VEDTOK I HELGEN Å SUSPENDERE Syria, som har vært medlem siden grunnleggelsen i 1945, Vedtaket er et kraftig signal om at nabolandene har mistet tålmodigheten med president Bashar al-Assad. Siden urolighetene i Syria begynte i mars måned, har mer enn 3.500 mennesker mistet livet.

    Den direkte årsaken til suspenderingen er Assads totale mangel på respekt for avtalen som ble inngått i begynnelsen av denne måneden med Den arabiske liga. Avtalen skulle være et veikart for fred, forsoning og demokrati.

    Hovedpunktene i avtalen er at troppene skal trekkes bort fra gatene, at regimet skal innlede en nasjonal dialog med opposisjonen og at politiske fanger skal settes fri. Og observatører fra andre araberstater skal slippes inn i landet.

    BURMA, ET AV VERDENS VERSTE DIKTATURER, ER I FERD med å gjennomføre en nærmest utrolig snuoperasjon. Landet har de siste årene vært midt inne i en reformprosess som tar pusten både fra politikere og analytikere. En prosess som kan skape enorme, positive endringer både for landets 60 millioner innbyggere og for hele Asia.

    Fortsetter det slik, vil vestlige politikere snart stå i kø for å ta del i den eksplosive økonomiske utviklingen som kan følge i reformens kjølvann.

    Politiske fanger blir løslatt, et upopulært demningsprosjekt blir skrinlagt, generalene har kastet uniformene, snakker om demokrati og åpenhet, har innført noen av de beste arbeidslover i Asia, snakker om bærekraftig utvikling.

    Aktivister, som Aung San Suu Kyi oppfordrer opposisjonspolitikerne til å stille seg bak president Thein Sein så lenge han går i riktig retning.

    SELSKAPET NORWEGIAN VOKSER SÅ RASKT AT det allerede om to – tre år vil frakte flere passasjerer enn konkurrenten SAS, mener dansk luftfartsekspert. Og Bjørn Kjos har 64 nye fly i bestilling! Bare i år har han økt parken med 16 fabrikknye maskiner, og antall passasjerer med nesten to millioner siden i fjor. – Ikke rart at ledelsen i SAS kikker seg over skulderen!

    Det går nok ikke lang tid før Norwegiansjef Bjørn Kjos med brask og bram erklærer at han driver Skandinavias største flyselskap!

    SPANIA KAN BLI NESTE LAND UT I EUROKRISEN. Økonomien nærmer seg nullvekst, og spanske ungdommer og arbeidsledige demonstrerer før valginnspurten. Temperaturen stiger i det kriserammede Spania en knapp uke før valget. Spania har hatt en veldig stor boble i eiendomsmarkedet som sprakk. Dette øker usikkerheten rundt de spanske bankene.

    Befolkning 40,5 millioner, regnes som EUs femte største økonomi, budsjettunderskudd oppjusteres i år til 6,6 prosent av BNP (fra 6,0). Den spanske regjeringens mål er å redusere budsjettunderskuddet til 4,4 prosent i 2012.

    BILL GATES BLE VERDENS RIKESTE – VAR DET BARE FLAKS? Hvor stor rolle spiller flaks og uflaks for å lykkes i næringslivet?

    Den norske professoren Morten Hansen og hans forskerkolleger har studert dette i ni år, og har funnet svaret! ”Det er ikke mengden flaks som avgjør om du lykkes, men hva du gjør ut av den flaksen og uflaksen du får”, sier Morten Hansen som er professor ved University of California, Berkeley.

    Sammen med kollega Jim Collins har han skrevet boken ”Great By Choice” som har vært på bestselgerlisten til The New York Times i tre uker. Beskriver flere av de mest ekstreme suksesshistoriene i næringslivet.

    Konklusjoner:
    - De som gjør det best, får mest ut av sin flaks, og er flinke til å håndtere uflaks, bygger sikkerhetsnett, tar opp lite gjeld og er bedre forberedt.

    - De som gjør det dårligst, skusler bort flaksen. De som gjør det dårlig, er dårlig forberedt på kriser og uhell.

    (Interessant!! Fs anm.)

    F

    SvarSlett
  2. Hei Sailors.Det høres ut for at det kan bli noe tøffere seilas mot Durban,men det virker som dere har god kontroll på situsjoner som måtte dukke opp,dette klarer dere fint.Har ikke hørt noe mer om fiskebettet så det er vel bare flyvefisk å se kansje, de kan jo komme opp på dekk av seg selv så da er det bare og hive den rett i stekepanna.Ha en god seilas videre.Hilse Astrid og Harald. ps.-7 i Løten i dag.

    SvarSlett
  3. Hei hei! Agulhasstrømmen høres fryktelig skummel ut, men jeg regner med at dere er fornuftige og gode seilere, og ikke tar unødige sjanser...

    Jeg ønsker dere en fin seilas!

    Oppe hos meg i høyden har det idag vært en strålende dag. Det var det i går også, men da jeg tok bussen til Sandvika var det tett tåke der..

    SvarSlett
  4. Hej hela besättningen!
    Härligt att ni börjar se slutet på en härlig seglats.
    Här har firats farsdag i helgen hemma o hos morfar.Farmor tackar för alla kort du skickat. (har glömt att säga det)Jag tackar för farsdagshälsningen och presenten som kommer väl till användning på väg till Afrika.
    Var hos Lena o Per Birath över helgen. Bastade o tog det lugnt. Har varit en solig o skön dag ca 4 grader o vindstilla.
    Lite förkyld annars allt väl.

    SvarSlett