28. juli 2010

Passerer Palmerston. Dag 5, Bora Bora - Niue

(Bilde: Palmerston)

TID: 17.00 LT/03.00 UTC
POS: 17*57,13'S 163*05,70'W
VIND:14-16 kn/ 110 deg
SJØ: 2-3 m
VÆR: lettskyet pent vær
VIS: 100%,
BAR: 1017 hPa
COG: 250* SOG: 6,5 kn
DISTANSE TIL NIUE: 395 nm

Dessverre må vi passere Palmerston uten å stoppe der!
Grunnen til dette er at det nå kommer et frontsystem fra
Tonga via Niue og mot Palmerston. Dette systemet vil få
svell på 4-4,5 meter og vind på 25-35 kn, samt stor fare
for tordenbyger. Da Palmerston er en veldig utsatt
ankringsplass, velger vi å gå til Niue før frontsystemet
rekker dit, og ligge der til det er passert.
Det var veldig synd, for Palmerston har stått høyt på
listen over steder vi har lyst til å besøke, og som det er
umulig å nå uten med egen båt. Det bor rundt 50 mennesker
på Palmerston, fordelt på tre familier som alle er
etterkommere av William Masters. Masters slo seg ned her i
1862 med sine tre koner (!) fra Penrhyn Island, og
etterfølgerene av disse tre familiene danner altså dagens
befolkning. Beboerene har valgt å ikke anlegge flyplass,
eller tillate anløp av cruiseskip, - og bortsett fra
seilere som oss, får de bare besøk hver 3dje eller 4dje
måned av et forsyningsskip.
Vi seiler derfor rett forbi og videre mot Niue som vi
regner med å ankomme fredag morgen lokal tid (dvs
ettermiddag norsk tid).
Vi snakket akkurat med 3 båter (Small Nest, Elena og
Sealevel) som ligger på Palmerston, og de har vurdert
situasjonen som oss, og vil seile mot Niue i
ettermiddag...
Takk for alle hilsner fra Risør, Nordstrand, Strand, og
ikke minst plukkfiskhilsen fra Østerås!

Varm sommerklem fra Elin og Mads

3 kommentarer:

  1. Hei Sailors.Synd dere ikke kom innom Palmerston,men dere tenker rett, sikkerhet for båt og mannskap kommer først.Var på Røyse i går å klippet gresset så nå er det klart for inrykk,myggen står klar og venter på friskt blod mens krepsen har gjemt seg i håp om å unslippe ivrige plukkere.Ha en fin seilas videre.Hilsen Astrid og Harald.

    SvarSlett
  2. Håper dere unngår det skumle frontsystemet!! Palmerston hørtes veldig spesielt ut, så det var jo synd at dere gikk glipp av det, men spesielle opplevelser mangler dere vel egentlig ikke....
    God tur videre! Klem klem

    SvarSlett
  3. 28/7 Hei Elin og Mads!

    Nu er jeg nettopp kommet hjem fra en veldig hyggelig tur til Faretangen utenfor Fredrikstad. Fikk et variabelt vær, men i alle fall nok tid på formiddagen til å ligge på svaberget og sole oss under blå himmel, med bris fra syd og snekker og seilbåter som gynget i bølgene og hadde det fint der ute…
    Etterpå middag med grillmat (filet), spesialtilberedte poteter (ovnsstekte skåret i båter) og lekre grønnsaker, nydelig rv til. Litt senere kaffe med hjemmelaget bløtkake, inkl. masse jordbær og bringebær! For øvrig har de vært svært flinke med oppgradering av stedet.

    Nyheter (fremdeles med spor av fellesferien):

    - Vi har tidligere skrevet om Abby Sunderland (16) fra California, som ville bli den yngste til å gjennomføre jordomseiling alene, men måtte avbryte pga havari i dårlig vær.
    Nu vil nederlandske jenta Laura Dekker (14) prøve det samme, og domstolen har gitt grønt lys. Men det forblir foreldrenes ansvar…
    Det sies at hun har saltvann i blodet! Hun er forøvrig født om bord på en yacht utenfor kysten av New Zealand… Båten hennes heter "Guppy" og er 8 m. Forventes legge ut fra Portugal om 2 ukers tid.

    - Avisene skriver at "hver nordmann kaster 54 kg mat pr år, mye pga datomerking", til sammen 278.000 tonn rett i søppelkassen! Overflodsproblem. Mye av denne maten er fullt brukbar. En ønsker å redusere dette søppelberget, det tilsvarer 10 % av maten vi kjøper inn, verdi 10 mrd kr!
    Intet sagt om hvor stor del av dette som kastes av industrien, matvareforretninger, restauranter etc.. Det høres fælt ut! Matkastingen fører til store miljøproblemer, tilsvarende 160.000 biler!

    - I løpet av ett døgn kom to guttebabyer til verden i hver sin bil på RV2 ved Kongsvinger. Den ene tidlig morgen 10. Juli, i baksetet, ved rasteplass sør for Kongsvinger. Den andre 23 timer senere, ved rasteplassen Sander mellom Skarnes og Kongsvinger og ble født i forsetet fordi moren ikke rakk å legge seg ned i baksetet… Fedrene fikk fødselshjelp pr. telefon. Alle friske og ok!

    - Det er mye snakk om nettstedet WikiLeak for tiden, som er en internasjonal organisasjon startet i 2006. Formål å offentliggjøre opplysninger om undertrykkende regimer. Har sist søndag offentliggjort 91.000 dokumenter med hittil ukjente opplysninger om krigen i Afghanistan.

    - En 18 år gammel kar i Tromsø skal etter å ha slått en gutt, truet politiet med juling og kalt dem bl. a. "jævla søring". Sener har han sparket til en bil som sto parkert. Han ble i Nord- Troms tingsrett dømt til 6.000 kr i bot. Han avla full tilståelse.
    (litt morsomt…)

    - Aksjon mot kraftledning i Hardanger starter med en turmarsj for hele familien lørdag den 14. august. Senere kan det bli snakk om å lenke seg fast i traseen…

    Hilsen F

    SvarSlett