14. oktober 2011

Saint Pierre, Reunion

POS: 21*20,68'S, 055*28,59Ø
Seilasen hit fra Mauritius ok vel et døgn, og vi kom inn
kl. 12.00 i dag.
Vi hadde helt supert vær, med ca. 15 knops vind og nesten
ikke sjø. Til og med en nesten full måne over en skyfri
himmel hadde vi igjennom hele natten. Elin vekket resten
av mannskapet ved 10-tiden i går kveld, da vi hadde fått
en fisk på kroken. Snart hadde vi halt en flott Mahi-mahi
om bord, og den skal vi ha til middag:-)
Her blir vi liggende en stund i påvente av et best mulig
værvindu mot Sør Afrika. Øya ser utrolig vakker og
spennende ut, så vi håper å få sett litt av den mens vi
venter...
Alt vel om bord,
JERM
(Bilde: Eivind "Empire" - som tok oss i mot da vi kom inn)

3 kommentarer:

  1. Det høres ut som en helt fantastisk seilas!! Håper det blir en god fiskemiddag, jeg ønsker dere et fint opphold på Reunion og en fin seilas mot Afrika. Klem

    SvarSlett
  2. 15. oktober. Hei GoBeyond!

    Et par spesielle opplysninger / info. Fra TEKNA NR. 4, 2011.

    NÆRFLYGENDE ASTEROIDE. Gled deg! Snart kan du se himmelbegivenheter av historisk kaliber, skriver astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard.

    Natt til den 9. november vil den nærmere 400 meter store asteroiden 2005 UY55 fare forbi Jorden på uvanlig kort avstand. På det nærmeste vil den befinne seg kun 0,85 måne-avstander (325.000 km) fra jorden.

    Dette blir første gang i historien at vi på forhånd vet om at en så stor asteroide kommer så nær Jorden. Alle får vi da en ytterst sjelden anledning til å se en nærjords-asteroide.

    I ”ASTEROIDEBELTET” MELLOM MARS OG JUPITER finnes mange millioner små og store asteroider – rester etter solsystemets opprinnelse for 4,5 mrd år siden, i sin bane rundt solen.
    Banen til enkelte av disse asteroidene er forstyrret slik at de krysser banen til jorden eller andre planeter. Det pågår stadig intense søk etter asteroider som er så store at de er potensielt farlige pga. sin ekstremt høye hastighet. Dette er ”Spacewatch Program”, og det var disse som oppdaget denne 400 meter store asteroiden i 2005.
    Det er over hodet ingen fare for kollisjon med Jorden, men interessant at fra store deler av Jorden kan dette objektet lett følges med en stjernekikkert, i perioder også fra Norge.

    POSISJON. Asteroiden vil være lett observerbar på himmelen i Norge den 9. november fra det begynner å mørkne på ettermiddagen. Den vil være nærmest Jorden kl. 00.28 norsk tid natt til 9. november (23.28 GMT) og nærmest månen kl. 08.13.
    Radarundersøkelser som skal gjennomføres under nærpasseringen ventes å gi mye informasjon, deriblant kart med detaljer ned til 4 meters størrelse. Nærpasseringen kan følges på ”astroevents.no”

    Afrika ligger gunstigst til for å kunne oppleve dette sjeldne fenomenet. Så ta frem kikkerten…

    ----------- 000 -----------

    SOLSTORMER SKADER TEKNOLOGI
    Solen sender konstant ut ladde partikler og stråling mot Jorden. Vanligvis beskyttes vi av Jordens magnetfelt. Periodevis skjer enorme utbrudd, såkalte koronamasse -utbrudd og magnettiske eksplosjoner (”flares”). Begge fenomener kalles solstormer, og kan forstyrre GPS, radio- og satellitt - kommunikasjon og gi avbrudd i kraftforsyningen. Store utbrudd kan forårsake stor og langvarig skade på el - nett, transformatorer og satellitter.

    En super- solstorm vil kunne slå ut teknologien i store deler av den vestlige verden. Forskere tror at den neste store solstormen kommer til å inntreffe i 2012 - 2013.

    Senest i april gikk en solskadd «zombiesatellitt» amok og truet med å ødelegge tv-signaler. En solstorm i 1989 slo ut strømmen i Quebec i Canada, og førte til nordlys så langt sør som Florida. I 1998 mistet 80 prosent av alle personsøkere i USA nettet da satellitten Galaxy IV ble truffet, og én solstorm 28. oktober 2003 berørte over 20 satellitter, ga strømbrudd i Sverige, forstyrret luftfartskommunikasjon og førte til at det ble sendt ut advarsel om økt strålefare for flypassasjerer, opplyser Brekke.

    Så hold sekstanten, kronometeret og tabellene klare!


    F

    SvarSlett
  3. Hei alle fire på GoBeyond! Nyheter den 15. oktober.

    Unge Venstre vedtok på landsmøtet lørdag at moderpartiet må kunne sitte i regjering med Frp! Og har vedtatt at i 2013 skal partiet søke regjeringssamarbeid. Da skal ikke partinavnet stå i veien.

    Nære 7 av 10 som voldtas, er påvirket av rus. Politiet frykter at mange, uten å vite det, kan være dopet av gjerningsmannen. Ca 50 % av de som ble voldtatt i Oslo i fjor, oppga at de var påvirket av alkohol, og ca 20 % påvirket av narkotika, melder Dagsavisen.

    En dansk undersøkelse viser at sykehusleger der ofte blir så trøtte at de glemmer arbeids -oppgavene, og sliter med kvalme, hodepine og søvnforstyrrelser.
    Typisk nok har sykehusleger i Norge en arbeidstidsordning som er enda mer belastende enn for tilsvarende leger i Danmark. Arbeidsuken kan strekke seg opp i mot 60 timer, og aktive vakter kan være på opptil 19 timer.

    Rettssaken mot terrorsiktede Anders Behring Breivik starter trolig rett over påske till neste år, og mest sannsynlig innledes saken den 10. april.

    Oslopolitiets kapasitet er sprengt, grunnet at for fjerde gang på to uker har politiet åpnet drapsetterforskning. Samtidig er voldsavsnittet nære halvert pga terroretterforskningen, der i alt 140 ansatte i politiet er bundet opp til terrorsaken, og derfor også færre ressurser til andre saker.

    Statseide NSB må betale tilbake til Staten 24 mill kroner fordi for mange pendlere ikke har fått sitteplass. For å skaffe 3.800 flere sitteplasser hver dag i rushtrafikken, betalte Staten 56 mill kroner ekstra til NSB i 2010. Men NSB klarte bare å stille med halvparten. ”Me betalar ikkje for noko me ikkje får”, sier statssekretær Lars Erik Bartnes i Samferdselsdepartementet.

    Både miljøvernminister Erik Solheim og forskningsminister Tore Aasland trekker seg etter lederskiftet i SV til våren. Det skriver Klassekampen. Muligens blir Audun Lysbakken ny leder i SV.

    Overgangsrådet i Libya hevder at de vet hvor Muhammar al - Gaddafi befinner seg, og at de kan følge bevegelsene hans via satellitter, og mener at han for øyeblikket befinner seg i ørkenen sør i Libya. Først vil nu styrkene konsentrere seg om å ta kontroll over Sirte, før de tar opp jakten på Gaddafi.

    Kina og Vietnam er blitt enige om å styrke det militære samarbeidet og etablere en direktelinje mellom de to forsvarsministrene. Tiltakene skal bidra til et mindre anspent forhold mellom de to kommunistiske statene.

    Al Qaida har donert penger, mat og klær til Somalia, i det som fremstår som et PR-fremstøt som viser tette bånd til Shebab - opprørerne i landet.

    Morsomheter:

    ”On Time”
    - The problem with appearing on time, is there is no-one there to appreciate it…

    På golfbanen:
    Den ene gamle: “Så du hvor golfballen for hen?”
    Den andre gamle: ”Ja, je’ så det, men je’ huser itte…”

    F

    SvarSlett