4. september 2010

Suva, Fiji

Vi ble heldigvis klarert for å kunne gå i land ganske raskt, og siden har vi stort sett vært i byen. Vi elsker Suva!! Vi ligger fremdeles ankret opp utenfor Royal Suva Yacht Club – og selv om ankringsplassen topper vår bunnliste over 10 verste ankringsplasser; vannet er imponerende skittent, vrak ligger ”strødd”, luftforurensingen stor, innsjekkingsforholdene vanskelige, øyas fengsel er nærmeste nabo, nabobåten har fått rotter om bord, kriminaliteten er høy og det meste er falleferdig – veies det opp av alle de hyggelige og gjestfrie menneskene vi har møtt her. De fleste vi har truffet har aldri vært utenfor Fiji, men drømmer om å reise til Spania, USA og Israel… De er oppriktig interessert, utrolig stolte over landet sitt  og er utrolig sjarmerende når de lurer på hvor Norge er og om det tar 3 eller 4 uker å seile til Fiji fra Norge J.  ”It’s crazy” svarer de når de får vite at vi har brukt 15 mnd.

Fiji består av 332 øyer.  Var britisk koloni fra 1874 til 1970, republikk siden 1987. Det bor totalt ca. 900.000 her; 52% Fiji’ere (som er en blanding av polynesiske og melanesiske raser) , 44 % indere, resterende fra andre stillehavsøyer, Europa og Asia.  Offisielt språk er engelsk, men seg i mellom brukes fiji, hindu og urdu. Fiji er Stillehavets utdanningssenter med både University of the South Pacific og Fiji school of medicine. Viktigste eksportartikler er klær, tekstiler, sko, sukker, gull, frukt, ris, kakao, tobakk, treprodukter og fisk. Turisme er selvfølgelig også en viktig inntekstkilde.  Landets valuta er Fiji dollar (2Fdollar= ca. 1 usd)

Markedet her en drøm og i butikkene finnes det faktisk ting og klær man har lyst på. Det er lenge siden sist! Fryktet at bursdagsgaven til Mads skulle gå inn i historien som den dårligste gaven ever (noe laget av hvalben eller for eksempel en treutskjæring) – men nå tror jeg han blir veldig glad!! Byen er full av restauranter og vi har spist litt av hvert;  curry, sushi og McDonalds. Vi har vært på tur i skogen, sett fossefall, slengt oss i tau ut i naturlige basseng, smakt på kava, vært på barer, nattklubb, vært på museum, fått massasje  og kjørt med de lokale bussene; her har billettene  pris etter standarden på bussen, vi har prøvd både 2 dollars og 1,50 bussene. Den morsomste turen hadde vi på den billigste da en av de innfødte påtok seg rollen som ”guide”. Hysterisk morsomt når hele bussen ropte ”Hey Mum” når vi kjørte forbi moren hans.

Vi har fremdeles ikke sett solen her, men like greit når sjøen er så skitten. I dag har Small nest og Quartermoon dratt videre – men vi har planlagt at vi seiler sammen til Vanuatu hvis det passer sånn. Vi har gjort oss klare for gjestene som kommer om noen timer; ryddet, vasket, laget mat, dusjet og handlet. Hadde egentlig planlagt at vi skulle seile fra Suva mandag men det er spådd masse vind og høy sjø de neste dagene – så vi får se… Planen er først å seile til Beqa hvor vi håper å få se en firewalker cermony, før vi seiler til Great Astrolabe Reef, før Lautoka, Muscet Cove, Yasawa før vi returnerer Astrid og Simon på flyplassen i Nadi. Vi blir også nødt til å sjekke ut de tipsene vi har fått på facebook. Men først må vi sjekke ut, spennende å se hvor lang tid det tar??

Elin &Mads

3 kommentarer:

  1. Hei Elin og Mads.
    Takk for morsom og interessant raport fra Suva!! Dere må jo være proppfulle av inntrykk... Er spent på hva du har funnet til Mads bursdag, Elin. Simons dag skal feires med lunsj i Sandvika tirsdag, etter hans ønske. Mandag skal jeg til første kontroll etter øyeoperasjonen, som gikk greit. Håper den også har vært vellykket. Her har vi hatt strålende vær noen dager nå, og jeg håper det varer en god stund til.
    Ønsker dere fortsatt fine dager på Fiji. Kos dere sammen med Asrid og Simon! Hils til Astrid!
    Klem Klem

    SvarSlett
  2. Hei Sailors.Takk for fint reisebrev fra fiji,dette er jo lærerikt for oss,høres ut som det er masse hyggelige mennesker der.Husk å montere rottefanger på trossa eller ankerkjettingen,det husker jeg vi måtte gjøre i enkelte havner.Astrid og Simon er det venner eller familie? I løten er det flott høstvær i dag så nå skal vi ut på tur.Ha en fin seilas videre.Hilsen Astrid og Harald

    SvarSlett
  3. Høres herlig ut! Pass dere for rottene ja! Hils masse til Astrid! Er det frukter og grønnsaker som dere ikke kjenner til der? Smakt noe nytt og spennende? Vi smakte tre nye frukter på Bali som alle var ganske så vonde...
    Kos dere! Klem

    SvarSlett