14. februar 2010

Kralendijk, Bonaire

En av de små detaljene vi ikke kunne unngå å legge merke til når vi ankom Bonaire, var oppslag på alle offisielle kontorer som omhandlet en liten fisk. "Har du sett meg?", var overskriften på denne most wanted-lignende plakaten. Under var det bilde av en fascinerende spraglete fisk i farger fra brunt og rødt, til hvitt, grønt og blått, - med lange vifteformede finner og en hanekam av pigger langs ryggen. Halefinnene er som gjennomsiktige slør. Det er den veldig giftige Lionfish (Skorpionfisk) som her er ettersøkt. Bakgrunnen for denne oppmerksomheten er at fisken ganske enkelt ikke hører hjemme i disse farvann. Fisken opprinner fra Stillehavet, men har klart å spre seg til andre deler av verden. I Karibien skyldes dette delvis at fisk fra et akvarium i Florida, ble satt fri da orkanen Andrew ødela akvariet. Den har ingen naturlige fiender her, er derfor blitt en trussel for det øvrige livet på korallrevet. Med sin effektive gift kan den ta livet av intetanende fisk som kommer i kontakt med de giftige piggene... Oppfordringen på plakaten er at man må ta kontakt med rette myndighet dersom man ser en Lionfish. Nøyaktig posisjon må oppgis, og man må helst merke bunnen (med et bånd med en kork i enden). Så blir de hentet opp til uviss skjebne (kanskje ender noen av dem opp i et akvarium igjen).

Vår nabo kom svømmende bortom i går ettermiddag og kunne fortelle at hun hadde observert den omtalte skapningen ved vår moring på ca 3,5 m dyp, og at hun var nå på vei ned for å merke området med et bånd hun hadde fått på kontoret til Naturpark-forvaltningen.

Mads ble selvsagt nysgjerrig, og fikk på føtter og maske før han hoppet uti med kamera. Ganske riktig, der var denne berømte skapningen; i et hjørne som dannes av to betongblokker svevet denne dødens engel nesten urørlig, med små grasiøse bevegelser i de vakre finnene.

Lionfish er vissnok stedbundne, og under et nattdykk senere på kvelden kunne vi konstatere at den fortsatt var der. Det var den også neste morgen (idag)...

3 kommentarer:

  1. Kul fisk,men herregud, så skummel da! Fikk de tatt den?
    Anne

    SvarSlett
  2. Denne fisken ser ikke helt god ut...
    F

    SvarSlett
  3. Kjenner den! Møtte den under et dykk på Filipinene.
    På forhånd fikk vi beskjed om ikke å røre den! Very very dangerous dangerous, som de sa.

    SvarSlett