6. juni 2010

Raroia, klin cocos

Etter frokost i dag fikk vi jolla "Cocos" på vannet og
monterte til avveksling den elektriske motoren i steden for
bensinmotoren. Det føles riktigere å bruke den her i vårt
nye paradis..Vi ligger helt alene rett utenfor en liten
palmeøy som er en del av revet på østsiden av Raroia. Det er
tre andre båter her inne, de ligger samlet utenfor en annen
øy et stykke unna. Vi tok jolla inn til land, og gikk en tur
rundt øya for å se på revet som beskytter den enorme lagunen
inne i atollen. Revet er et belte på 100-200 meters bredde
som strekker seg mer eller mindre langs hele denne siden av
atollen. På utsiden bryter Stillehavet med en kontant
buldring langs revet. Bortsett fra øyene (motus'er) som
ligger oppover dette beltet, er revet dekket av lavastein og
koraller. Mellom øyene er det "kanaler" som slipper igjennom
friskt vann ved flo, og de blir som krystallklare "elver"
med et yrende fiskeliv. En av disse elvene var ganske dyp,
og måtte utforskes med dykkemaske. Det første vi så da vi
kom under vann, var en liten Black Tip reef shark (tror vi)
som svømmte 10 meter unna. Kanskje bare en meter lang, men
allikevel enhai... Masse andre fisk i alle farger, og etter
hvert kom enda en hai svømmende. Denne var kanskje 2 meter
lang, og vi begynte å kjenne at vi var ferdige med badingen.
Men da vi så at det var en Nurse shark (tror vi), som
vissnok er helt ufarlige(tror vi), tok en av oss det med ro
og snorklet videre. På stranden var det mange utrolig store
eremittkreps. Ser ut som de er god middag? På grunn av
fiskegiften cigutera bør vi ikke spise fisken her, men
østers, hummer og krabbe og sikkert kreps er ufarlig.
Med alle de fine kokospalmene, bestemte vi oss for å sanke
en kokosnøtt, for å se hva vi kunne gjøre med den. Med tørre
kokosnøtter som lå rundt på stranden, som vi kastet etter
kokosnøttene i toppen av en palme, klarte vi tilslutt å
"fange" en nøtt. Neste prøve var å få av det robuste
hampaktige ytterskallet som beskytter selve nøtten. Etter å
ha forsøkt med skarpe korallstein, kom "Cocos" selvfølgelig
til unnsetning. Vi fikk låne dreggen hennes, og med en av
klørne på den fikk vi hakket oss inn til nøtten. Da vi kom
hjem, fikk vi laget hull i nøtten (den har fra naturens side
tre nesten klare hull i den ene enden) og tappet ut
kokosmelken. Det var "kjempegodt" med fersk melk rett fra
nøtten! Så sto selve nøtten igjen. Den lot seg overraskende
lett dele med en kniv og en liten hammer. Mmmm, kjempegodt
fersk kokoskjøtt! Etter å ha delt nøtten i biter og renset
bort den brune hinnen, rev vi opp alt kjøttet til fin
kokosmasse.
Nå var det store spørsmålet; hva vi skulle lage av vår
første kokosnøtt..? Etter intense forhandlinger, og
hardnakket argumentasjon for den eller den retten, - kom vi
tilslutt frem til et kompromiss; Kokosmakroner! (og da kan
dere vel gjette hvem som "vant" den diskusjonen....) Men
hvordan lager vi egentlig kokosmakroner? Vi er enige om at
det må være egg, kanskje bare eggehvite, og sukker, - men
det må da være noe mer??? Vi trenger hjelp! Vi har en full
skål med kokosmasse.
Hva er resten av oppskriften på kokosmakroner? Vi trenger
snarest en tilbakemelding på dette...
Rart å tenke på, og vanskelig å forstå, at at Frankrike helt
til 1996 "prøvesprengte" atombomber rett i nærheten...
Elin og Mads

6 kommentarer:

  1. 4 eggehviter - piskes stive
    200 gram sukker
    200-250 gram kokosmasse
    1 ts vaniljesukker (kan sløyfes)
    Bland i resten, 180grader i ca 10min.

    God morgen Wenche sier at dere ikke trenger å piske eggehviten, men: Bland alt i en tykkbunnet kasserolle. Varm opp under omrøring til en seig deig 6-8 min, den skal ikke koke.
    Bruk to teskjeer og sett ”topper” på bakepapirkledt stekebrett og stek midt i varm stekeovn 200oC i 10-15 min. Avkjøl på rist.

    1 versjon med mel og bakepulver:
    3 egg
    100 g melis
    125 g kokos masse
    175 g hvetemel
    1/2 ts bakepulver
    1/2 ts vaniljepulver
    Skill eggene. Pisk plommer og melis til eggedosis. Hakk kokosmassen med en god kniv. Bland alle ingredienser i den rekkefølge de er satt opp i, og ha til slutt i de stive eggehviter. Legg smurt bakepapir på platen og legg topper med en teskje.
    Stekes ved ca 150 grader i 15-20 min.

    Nydelig å dyppe i smeltet sjokolade...
    Men, WOW for et sted! Nå har jeg "gått" rundt hele atollen på google maps, men får desverre ikke den følelsen av sand mellom tærne og vann opp til knærne her i Lillehammer via the www. Kos dere med hummer og makroner! Ina Christine

    SvarSlett
  2. Høres ut som dere har kommet til et paradis. Utrolig at det ble prøvesprengt atombomber i nærheten så sent som 1996... Ikke vanskelig å gjette at det var Mads som vant konkransjen om hva kokosen skulle brukes til. Hadde akkurat funnet frem et par oppskrifter da jeg oppdaget at Ina Christine hadde kommet meg i forkjøpet
    Lykke til med baksten.
    Har også vært inne på Google å studert revet som
    omkranser attollen. Fint å få en forklaring på disse stipene som bryter gjennom revet. at det er en slags elver eller kanaler som fører friskt vann inn. Det hele ser helt fantastisk ut. For et eventyr dere må oppleve.... Kos dere, men vær forsiktig med haier, giftige fisker med mer. Er så spent på bilder!! :-) Reidun

    SvarSlett
  3. Morsomt å lese det dere skriver fra Raroia!
    Hadde dere hatt noe som likner på en stolpeklatrebøyle, ja da hadde dere kunnet klatre opp etter kokosen!
    For min del så får jeg i meg en del kokosmasse via Bounty- sjokolader (3x) som jeg fråtser om kveldene...
    Idag er det søndag, skal sjekke nyheter i Aftenposten...
    - God latter forlenger livet, for de under 70. Seriøs studie av 53.500 trøndere gjennom 7 år viser at de som scorer best på humorskalaen, hadde halve dødelighet ift. de som scoret lavest!
    - Norge bygget jernbane raskere på 1800- tallet enn pr. idag! Jernbanen vår er aldri modernisert.
    - Bill Clinton er nu Obama's muskelmann, og alltid tilgjengelige "fixer". Støtter Obama, spesielt i saker og på steder der Obama ikke er helt populær.
    - Flyvende motorsykkel, 3 hjul, med uttrekkbare vinger og haleror. Rekkevidde 600 km på 60 liter bensin. Prototyp; navnet er "Switchblade". Material composit.
    - De første oljeklumpene har nådd Florida etter 6 uker. Fare for turistnæringen, som verdsettes til 60 mrd dollar pr år.
    Ellers lite nyheter av interesse her. Hilsen F

    SvarSlett
  4. Gjettet også at det var Mads som ville ha søtsaker. Håper de blir gode. Jeg har vært hos Lena og Bjørn i dag og feiret Svenska flaggans dag. Alltid hyggelig det, og i dag er det et fantastisk vær. Skikkelig sommer.
    JP hadde midnattssol natt til i går, da han var i Tromsø. Og klarte samme kunststykke som forrige gang han var i Tromsø - nemlig å våkne midt på natten på gangen på hotellet i underbuksa! Jeg ler meg skakk, skulle gjerne sett det. Kanossagang ned til resepsjonen for å få åpnet døren av nattportieren. Han må få påsydd lomme til nøkkelkort i en egen reisepysj!
    Håper makronenen smaker!

    SvarSlett
  5. Så herlig å lese det dere skriver.
    Høres paradisisk ut!
    Edvard, Karsten og jeg firade Svenska flaggans dag i det varme deilige været. Sigurd var alene for første gang med 2 venner(Peder Starberg var en av dem) på Hvaler og hadde det digg. De kjørte båt og koste seg. Han er glad han har tatt båtførerprøven og får lov til å kjøre.

    Nå er huset vårt nymalt og kjøkkenterrassen er
    revet. Den var helt råtten. Stueterrassen må også rives opp...Joda, litt å pusle med her hjemme...men snart er det 3 uker på Bali, Komodo og Flores. Det blir bra! Kos dere i PARADIS!Gleder meg til bilder.

    SvarSlett
  6. Hei Mads og Elin!
    - Her har det vært nok en dag med gode sommertemperaturer.
    - Bading og glade barn, og skolestreik fremdeles. Og barnehavestreiken skaper problemer for foreldre.
    - Transportstreiken slutt i går.

    Sender litt nyheter i dag også:
    - Oljelekkasjen i Mexicogulfen muligens noe redusert, usikkert hvor meget. Vil ikke bli tettet før uti august! Kan senke BP. BP- aksjen stuper, lynsjestemning i USA mot BP.
    - Nytt norsk ferieparadis i pengetrøbbel. Kjente investorer trues med rettssak i strid om ferieleiligheter i Brasil
    - Ungarn kan bli neste kriseland. Frykt for greske tilstander. Drastisk spareplan.
    - Boliger i Norge får energikarakter, dvs. energimerking for boliger og fritidshus som skal leies ut eller selges. Spørsmålet er om det har blitt rot i systemet på politikernivå.
    - Størst oppslag i avisene har debatten rundt prioriteringer i helsesystemet. Hvor meget skal maximalt investeres for ett ekstra leveår? Ca 450.000 kr har vært antydet... Vedrører alvorlige sykdommer. Legeforeningen: Viktig med åpen diskusjon.

    Ha det fint fortsatt! F

    SvarSlett