18. august 2010

Kenutu, Vava'u, Tonga

18*41,75'S, 173*55,69'W

Etter noen herlige dager ved Vaka'eitu med hyggelige
venner, seilte vi opp til den østligste delen av
øygruppen. Øya Kenutu ligger midt inne i revet som
beskytter Vava'u fra øst, og den er ganske kronglete å
komme til. For dere som følger med på Google Earth, er
det sikkert mulig å se akkurat hvor vi er, og hvordan den
trange leden går gjennom revet å ut hit.
Vi har funnet en utrolig fin ankringsplass, og ligger
helt i le for sjø og vind, samtidig som vi hører havet
som bryter på andre siden av øya...
To dager på rad har vi tent bål på stranden, grillet mat
og laget pinnebrød under stjernehimmelen:-)
I morgen skal vi ta jolla en tur inn til Neiafu for å
skaffe friske grønnsaker og fersk mat, så vi kan klare
oss ute på øyene en ukes tid til. Satset på å seile mot
Fiji rundt 25.
Astrid og Simon kommer til Fiji 4. september, så det
passer veldig bra! Gleder oss veldig til å få besøk om
bord igjen:-) (PS. Har vi riktig e-post til deg Astrid?)
Tusen takk for nyhetsoppdateringer F(og gratulerer med
gårsdagen!), og alle hyggelige meldinger hjemmefra. Vi
savner dere alle veldig masse!!!
E&M

6 kommentarer:

  1. Savner dere kjempemasse også!!!
    Men så deilig å høre at dere har det bra, opplever så mye spennende og treffer så mange hyggelige menesker.
    Ser ikke så mye til barnebarna heller. De har det jo så travelt med sitt. Nå begynner jo nytt studieår også. Håper alle tre kommer til å trives med det studiet de har valgt.
    Spennende for Thea og Kine at de skal feire jul sammen med dere i Australia. Hyggelig også at dere får besøk av Astrid og Simon på Fiji.
    Her er været skiftende, men det er mildt og sommerlig, så jeg nyter turer i skog og mark.
    Snart begynner jo høstsesongen med konserter m.m. sammen med venner. Det gleder jeg meg til.
    Fikk melding fra Simon i går. Han har det bra.
    Kos dere på Kenutu. Skulle gjerne vært der!!! Klem klem klem

    SvarSlett
  2. Hei Elin og Mads!

    Takk for telefon i dag, godt å høre stemmen din igjen Mads. Forstår at alt er bra med dere, og at dere har gode venner som dere treffer! Og godt å vite at noen båter slår følge underveis synes vi…

    Har funnet på Google posisjonen dere har oppgitt, og tenker at dere ikke må kjøre dere vill med jolla når dere skal til Neiafu etter mat! Det er jo ikke langt da, ca 3,5 nm hver vei og dere har jo bensindrevet motor på jolla. Kanskje håndholdt navigator med dere…

    Noen fine måneder foran dere frem mot jul, ikke så lange sjøturer, og med besøk om bord og senere i Sydney. Det blir bra.
    Hvordan venter dere at værforholdene blir fremover? Dere kommer lengre syd samtidig med at det går mot vår i Australia?

    18/8 Nyheter

    - Første skritt mot et etterlengtet, landsdekkende avlyttingssikkert og moderne nød- nett ble tirsdag markert i Fredrikstad. Da ble det nye nød- nettet på Østlandet offisielt åpnet.

    - Direktør Petter Skarheim i Utdanningsdirektoratet mener at rektorer oftere bør nekte elever å dra på ferie i skolesemesteret. Slike ferier går for meget ut over skolearbeidet for enkelte elever og man bør derfor bli strengere.

    - Mange foreldre og elever gruer seg til skolestart i dag. Foreldrene frykter isolasjon og dårlige karakterer. Men rektor og repr. fra foreldreutvalgene i barnehaven og grunnskolen er sikre på at det skal gå bra…

    - Forsvarets flåte på fire nye Hercules 130J transportfly er komplett etter at de to siste flyene er på plass på Gardermoen, og tirsdag ble to av dem navngitt "Siv" og "Nanna" av forsvarsminister Grete Faremo.

    - Valg av sjøkabler framfor bygging av master i Hardanger kan gi årlige ekstrautslipp av CO2 tilsvarende 50.000 personbiler, ifølge miljøorganisasjonen.
    Ifølge Zeros utregninger vil oppstart av mobile gasskraftverk i løpet av seks år føre til totalt ekstrautslipp på cirka 780.000 tonn CO2. Men mye skyldes strøm til plattformene i Nordsjøen som heretter skal komme fra land.
    Det blir interessant å følge denne saken fremover.

    - Giske's største mageplask sier opposisjonen: Fredriksen flagger ut alle skip kort tid etter at næringsministeren fikk overtalt han til å flagge hjem fire skip. I stedet for å flagge hjem disse skipene, har han valgt å flagge ut fem skip som var registrert i Norge i utgangspunktet. "Vi gjør våre forretnings- vurderinger" sier Tor Olav Trøim, "ut over det ingen kommentarer". (det er nok nye momenter inne i bildet)

    Hilsen F

    SvarSlett
  3. 19/8 Hei Elin og Mads! Ikke plass til mer: ha det fint. F
    Nyheter:

    - Stilleste gutt i sjefsklassen. Hans - Tore Bjerkås (59) får gode skussmål av mediefolk. Stor omtale i A- posten i anledning 50 år siden TV startet i NRK.
    Født i Tromsø, gift, 3 barn. Utdannet cand. mag. med fagene historie, norsk, filosofi. Ved NRK i Troms 1977, bl. a. programleder for "Halvsju" på TV, red. sjef, distriktssjef, programdirektør i TV2, fjernsynsdirektør NRK, og direktør for NRK Kringkasting. Kringkastingssjef fra mars 2007 der han nu har passert midten av sitt åremål.
    Helside bilde av Bjerkås i A- posten 18. august, han sitter godt i de spesialtegnede møblene fra den gang Marienlyst ble bygget. Arkitekt Nils Holter tegnet Radiohuset med interiør i 30- årene.

    - Det går visst dårlig med Dagbladet… Ny bok av Trygve Aas Olsen "Sex, drap og dårlig ledelse - Hvordan Dagbladet mistet troverdighet, penger og lesere" (Kagge forlag). Den tidligere Dagblad- journalisten idiot- forklarer så vel sjefredaktører som eiere, som gjennom årtier har rotet bort opplag, penger, troverdighet og kvalitet. (Anmelder Hans Hellemo)

    - Overskrift i A- posten: "HVA, NORGE IKKE BEST?" Finland aller best i verden!
    Norden, unntatt Island, er godt representert på magasinet Newsweeks rankingliste over "de beste land i verden". Finland topper, så Sveits, Sverige. Norge tar sjetteplassen og Danmark tiendeplassen…

    - Norske soldater i Afghanistan beskytes nesten hver dag, og på steder der de før gikk fritt. Første del av 2010 er det vanskeligste og farligste halvår hittil. De ble utsatt for 165 angrep, vei - bomber og andre hendelser i første halvår, viser soldatenes egne rapporter. (siden de 4 ble drept for ca 1 mnd siden, har styrkene der blitt omtalt mye i avisene her hjemme)

    - Den nye lærerutdanningen er delt i to: spesialisert for 1. - 7. trinn, og en som er for 5. - 10. trinn i grunnskolen. Målet er å øke rekrutteringen til læreryrket.
    Utdanningen for de yngste har flere obligatoriske fag, mens utdanningen for de eldste har større faglig fordypning.
    De nye lærerne vil helst jobbe med de eldste barna, og både småskoletrinnet og barnehagen sliter med å få nok studenter.

    - Tory- leder David Cameron har sittet ved makten i 100 dager og mange tror at den historiske koalisjonsregjeringen vil sitte i 1000 dager, minst! Han utnevnte liberaldemokratenes leder Nick Clegg til visestatsminister. Ønsket å bygge et likeverdig team med koalisjonspartnerne. De mest radikale grep hittil er:
    1) Vekk med underskuddet. Medisinen er høyere skatter og kraftige innstramninger.
    2) Slutt på luksusen. Ryddet opp i eget hus. Ministere ned 10 % i lønn, statsrådbiler inndratt, alle bedt om å reise kollektivt og på billigbilletter.
    3) Nytt valgsystem. Slutt med det udemokratiske valgsystemet. Allerede neste år blir det folkeavstemning om ny valgordning.
    4) Ut med staten, inn med private der disse kan gjøre det like bra. Ut med unødige suppe- råd og byråkrati.
    5) Skolerevolusjon. 6) Politi på valg. Må selv stå ansvarlig ovenfor dem som de skal beskytte. 7) Mer makt til legene. 8) Færre på trygd. 9) ++ og 10) ++. Imponerende!!

    SvarSlett
  4. 19/8 Hei Elin og Mads!

    Jeg har så mye nyheter på lager…

    Nyheter

    - En tidligere h.-retts-adv er i Oslo tingsrett dømt fire og et halvt års fengsel for å ha underslått over 12 mill kr fra sine klienter over flere år. Et av underslagene gjelder penger han stjal fra sin mangeårige sekretær. Fradømt bevillingen og må betale fire mill kr i erstatning.

    - Politijuristen som smadret en sivil politibil i Festningstunnelen natt til lørdag 3. april tilstår fyllekjøring. Bilen totalvrak i tunnelen ved halv fire tiden samme natt. Da hadde politijuristen løpt av gårde fra ulykken. Pågrepet 4 timer senere. Må betale 150.000 kr i erstatning for den vrakede bilen. (dette ble mye gæli om jurister…)

    - Store endringer i Statoils ledelse tre år etter fusjonen med Hydro. Gjenspeiler den pågående globalisering av Statoil og skal styrke selskapets utvikling på norsk sokkel. Ledelsen spres også internasjonalt, og kommer nærmere de aktivitetene som finner sted andre steder enn hjemme. Skal gjelde fra 1/1 2011.

    - Den danske riksrevisjonen har funnet at SAS har ignorert 10.000 påbud og sent fly på vingene som skulle vært til ettersyn. SAS sier at dette skyldes feil i selskapets IT - systemer. Danmarks transportminister truer med politianmeldelse av flyselskapet.

    - Vi ble 14.700 flere mennesker her i landet i 1. Kvartal. Nu 4.888.000 innbyggere.

    - Prinsessen har begynt på skolen. Kl. 12.00 på torsdag ble Ingrid Alexandra ropt opp i skolegården på Jansløkka skole i Asker, og er den første kongelige eleven ved skolen. Hun ble fulgt til skolen av mamma, pappa, kongen og mormor. Konge Harald er glad for at kronprinsparet valgte Jansløkka skole. "Jeg synes det er veldig bra at Ingrid Alexandra skal gå på nærskolen, da kan hun gå til skolen som alle andre barn sier han.

    - UP tar stadig flere råkjørere denne sommeren, 14,5 %prosent flere enn i fjor.

    - I NRK - programmet Politisk kvarter i dag var Per - Kristian Foss åpen på at legningen var et hinder for å bli partileder. "Jeg skylder ikke på andre, dette var kun diskriminerende holdninger som lå i meg selv" sier Foss.
    Foss er kalt "den bestelederen Høyre aldri fikk".


    Nu får det være nok! Hilsen F

    SvarSlett
  5. 21/8 Hei Elin og Mads!

    Nyheter:

    - Sara Johnsens "Upperdog" ble kåret til årets norske film under utdelingen av Amandaprisen i Haugesund i kveld. Henny Moan ble tildelt juryens ærespris.

    - Justisminister Knut Storberget (AP) sier at det ikke er aktuelt å endre politiets uniformsreglement for å tillate hijab. Vi har hatt grundig politisk og juridisk vurdering av spørsmålet sier han. (likest. og diskrim - avd. mener at med dette bryter loven)

    - Sykehuset Asker og Bærum vet fremdeles ikke om alle pasienter som har vært omfattet av ventelisteskandalen på sykehuset er fanget opp. Har heller ikke innført rutiner som hindrer gjentakelse i fremtiden. "Det er lett å se i etterkant at flere ting burde vært satt i gang tidligere", sier styrelederen til Budstikka.

    - EU innfører fra og med i dag forbud mot salg av sel - produkter. Norge håpet i det lengste på unntak fra forbudet, men ble ikke hørt. Dermed er det ikke aktuelt lenger å selge norske sel - produkter til EU land.

    - I dag er det 50 år siden kong Olav offisielt åpnet fjernsynet i Norge.

    - Kristelig Folkeparti vil fjerne kravet om at tillitsvalgte må vedkjenne seg til krisen tro og være enig i grunnsynet til partiet.

    massivt strømavbrudd. Hele bysentrum og metroen var uten strøm, lyset gikk i hele hovedgaten, el - busser stanset midt i gaten og trafikklysene var ute av drift. Fullt kaos. Strømmen tilbake etter en halvtime, men det var store forsinkelser utover hele kvelden.

    - USA og den s. k. Midtøsten - kvartetten (USA, Russland, EU, FN) har i dag formelt invitert Israel og palestinerne til fredssamtaler i Washington DC, USA fra 2. September. Egypt og Jordan vil også delta i samtalene. Håpet er at innen ett år skal en fruktbar avslutning av samtalene finnes. Stor skepsis, men bedre å prøve enn ikke å foreta seg noe, sier Jonas Gahr Støre.

    - En ankedomstol i Thailand har besluttet og opprettholde en kjennelse om å utlevere den russiske våpensmugleren Viktor But til USA, som ble arrestert i en felles amerikansk - thailandsk operasjon i mars 2008.

    - Sveriges økonomi er i kraftig bedring, viser nye prognoser. Veksten i BNP blir i år 4,5 % iflg. fersk prognose fra regjeringen. Dermed mer penger til reformer.

    - Norske banker har aldri tjent så mye penger som i 2. kvartal i år. Det viser nye tall fra Statistisk Sentralbyrå.

    ----------------------------------------------------

    Hilsen F

    SvarSlett
  6. Hei

    Jeg sendte en melding her med fire alternativer for kartbrikken i helgen, men den har visst ikke kommet frem skjønner jeg nå. Er dere langt unna internett, slik at jeg bør sende alternativene på nytt? Vi skulle altså bestille i henhold til melding fra Mads, men så var det flere å velge mellom... Noen selges brukt på nettet. Hilsen A og S

    SvarSlett