2. august 2010

Niue; storm og dykking med sjoslanger

Første dagen på Niue var preget av at vi ikke hadde
fått noe søvn siste døgn. Elin la seg tidlig, men da
Keith på Niue Yacht Club inviterte en del av oss hjem
til seg for å se New Zeeland spille rugby mot
Australia, ble Mads med dit. Kampen begynte kl. 22.00,
og første omgang var veldig bra, men etter det klarte
han ikke å holde øynene oppe lenger...
Etter en natt med god søvn, var alt som det skal være
igjen. Sen frokost om bord og en rolig formiddag, før
vi dro en gjeng og dykket. Elin dykker foreløpig ikke,
så hun dro på rekognosering i og rundt Alofi, som er
"hovedstaden" på øya - der vi ligger med båten.
Vi ble med Niue Dive, som har et superprofft
dykkersenter på øya, med deres båter ned til bukten
sør for der vi ligger. Der er et område som er
spesielt kjent for en stor bestand sjøsanger.
Sjøslangene har et bitt som er dødelig, men da de har
tennene langt bak i en liten munn, klarer de ikke å
bite gjennom huden på mennesker – og er altså ikke
farlige… Ikke er de hverken aggressive eller sky
heller, så de er lett å omgås ? Det var fantastisk
sikt og yrende liv under vann, og vi så også
barracuda, languster, napoleon fisk, og mye andre
spennende arter blant flotte koraller.
I går kveld skulle vi egentlig på land å spise middag
samme med Sunboy, Sealevel, Elena og Smal Nest, - men
akkurat da vi skulle til å gå i jolla startet uværet.
Plutselig var himmelen full av lynglimt, og vinden
tiltok raskt. Vi bestemte oss som alle de andre for å
bli om bord. Og bra var det, for helt frem til tidlig
i morges hadde det ikke vært mulig å komme seg tilbake
fra land… Det blåste mellom 20-40 knop mesteparten av
kvelden og natten, og det ble ganske huskete om bord.
Heldigvis er det god beskyttelse for det meste av vær
i denne bukten vi ligger, ute på havet var det nok
over 4 meter bølger og kanskje 50 knop vind i kastene.
Da snakker vi altså om liten storm…
E&M

3 kommentarer:

  1. Jammen bra dere var trygt i havn da det fryktelige uværet kom!! Ellers høres det ut som dere har det kjempeherlig på Niue.
    Så hyggelig at dere treffer så mange Kjente der. Det må være fantastisk å dykke i et så klart og fint vann med så mange spennende og fargerike skapninger, men jeg tror ikke jeg ville å svømme sammen med de slangene, selv om de ikke er farlige for mennesker.
    På Røyse ble været langt bedre enn det var spådd, og vi hadde en veldig trivelig fest, men vi savnet dere... Kjempehyggelig med limerik fra dere da.
    Det ble ikke noen krepsing i år. Det var alt for mye vann og strie strømmer. Noen tøffinger prøvet seg allikevel, som Erik NJ, Liv Brynhild og Fredrik, med magert resultat.
    Men badeomganger i Fløta ble det flere av.
    Søndag ble det fint solvær, så det ble stor tradisjonell frokost i det fri.
    Fredrik og Liv B skulle sette meg av på bussholdeplassen. Det ble tid til overs for deilig is og eplekake på en av Løtens to nye resturanger, Mona Lisa. På den andre, som ligger i den nedlagte jernbanestasjonen, inviterte Astrid og Harald meg på lunsj da de hentet meg på bussen torsdag.Kjempehyggelig av dem!
    Jeg ønsker dere fine dager på Niue. Klem klem

    SvarSlett
  2. 2/8Hei Elin og Mads!

    Jeg dra til Trondheim i morgen, og langtidsvarselet angir er mye bedre vær der enn her!
    Ha det fint! F

    Nyheter:

    - I sommer sitter minst 54 nordmenn i utenlandske fengsler. Fire av dem er dømt til døden.

    - Ufaglærte fortrenger lærerne i grunnskolen. Bruken av assistenter er økt med 40 % siden 2005 og antallet årsverk for undervisningspersonale har gått ned.

    - I alt 110 utenlandske busselskaper opererer i Sør- Norge, og er i ferd med å presse norske busser av veien. Eksempler på timelønn: Norske 250 kr, Svenske 97 kr, Baltiske 50 kr. Baltiske må også sove i bussen…

    - Kina bygger jevnt og trutt opp sin politisk innflytelse på verdensarenaen, gjennom nye investeringer på mange kontinenter. Strutter av penger, og spiller etter egne regler. Satser på stål, biler, tele og jernbane i Brasil.

    - Torsdag ble Winston Churchill's gebiss solgt 150.000 kr på auksjon. Om drøyt ett år følger resten av hans eiendeler med når hans komplette arkiv blir tilgjengelig for alle på nettet. Churchill: 1874 - 1965, kåret til Storbritannia's største og viktigste statsmann gjennom tidene, verdenskjent for sine inspirerende taler spesielt under 2. Verdenskrig, var krigskorrespondent og offiser i hæren, forfatter, historiker, kunstner med mer, fikk Nobel's litteraturpris i 1953, gm.Clementine, senere Lady Churchill og baronesse i Overhuset (dette ble mye historie men interessant allikevel)

    - Stort bilde av Chelsea og Mark Mezwinsky i Ap fra overdådig bryllup i den pittoreske landsbyen Rhinebeck i staten NY. Utendørsseremonien ble forrettet av en metodistprest og en jødisk rabbiner på den varme sommerettermiddagen.

    - Turistnæringen i USA kan tape 140 mrd kroner på oljekatastrofen. Kyststrøkene går på en gigantsmell pga oljesølet. En kyststrekning på i alt ca. 1.500 km er verst utsatt. (Florida, Alabama, Mississippi, Lousiana)

    - Fra boklån til sosial møteplass - bibliotekene er i endring. Lån av bøker er ikke lenger kjerneaktiviteten til bibliotekene. Sosialisering, læring og et sted å være er de nye funksjonene. Folk mellom 15 og 45 år er dominerende. Brukere med fremmed morsmål er overrepresentert i forhold til deres andel av befolkningen. 53 % kvinner 47 % menn. (Ap)

    SvarSlett
  3. En liten hilsen fra hundreogleven: Ivar og jeg er hjemme en snartur, - hovedsakelig for å se Astrid vel av gårde til Sydney. Var oppe kl 05 i går for å rekke flytoget og har så langt fått meldinger om at alt har gått bra, - både overvekt og business class til Montreal. Der hadde hun bare en time til neste fly, og det kunne visst være litt i underkant.
    Vi har hatt fine dager på hytta, hvorav de to siste alene. Da ble det tur til Risør med "Øysang". Jeg ble intervjuet av en journalist fra Aust-Agder Blad, og det resulterte i en helside i lørdagsutgaven der det ble "tegnet og fortalt", - det meste hadde jeg slett ikke sagt. Men, det var ikke så viktig, og bildet var bra, sier de som har sett det. A propos bilder, så tar jo dere fantastisk flotte! Men jeg skulle nok betakket meg for nærkontakt med de slangene! Hadde belaget oss på å reise nedover igjen i dag, men Kvernerødfamilien ville gjerne se oss før vi dro, så det blir middag hos Inger Anne i dag og så drar vi i morgen tidlig. Fortsatt fin tur til dere! Stor klem!

    SvarSlett