29. februar 2012

Walvis Bay, Namibia

Nå har vi sjekket ut og gjør oss klare for den 1200 nm lange seilasen til St. Helena. Vi droppet planene om sightseeing og safari. Det er så mye vi har lyst til å se både her i Namibia og i nabolandene, at vi bestemte oss for å spare det til en annen gang.

Vi er veldig fornøyd med oppholdet her; både byene og ”vinterferien” vi hadde i sanddynene i Boat Bay, Hottentot- og Spencer Bay med sandboarding, ubegrensede mengder med hummer (hyggelige fiskere vi traff) og aftersand.

Godt var det at ingen fortalte oss at det var forbudt å gå i land før en av de siste dagene…

Ankringsplassene i byene Lüderitz og Walvis Bay er som i byer flest. Men folkene her er utrolig blide, hjelpsomme, nysgjerrige og hyggelige. Smiler og ler og sender oss på villstrå rundt omkring når vi har spurt om veien. Damen som er ansatt i yachtklubben vet for eksempel ikke verken hvor eller hvordan man sjekker ut av landet. Hun sier hun bare har vært ansatt i 6 mnd, og at hun har tenkt til å lære seg det etter hvert… Når hun etter å ha fortalt oss dette ikke gjør noe som tyder på at hun har tenkt til å hjelpe oss videre er det bare å finne noen andre som kanskje vet. Det er andre forhold på arbeidsplassen enn hjemme og det er ikke et uvanlig syn at ansatte sover på pulten på offentlige kontorer. På tollkontoret i Lüderitz hang det store plakater foran hver arbeidsplass med ”No Corruption” skrevet tre ganger med store bokstaver. Men det har nok hjulpet!

 Vi har ikke hatt noen dårlige opplevelser bortsett fra et par drosjesjåfører som etter turen krever en helt annen pris enn det vi avtalte på forhånd.

Ellers er det yrende dyreliv langs kysten; hval, sel, delfiner, pingviner, pelikaner, flamingoer med mer. Den kalde Bengula strømmen, som kommer fra Antarktis, går nordover mot ekvator langs kysten. Den kjøler ned sjøen og det er ikke mer enn 14 grader i vannet. På dagene har det vært rundt 20-25 grader i luften, men om kveldene og natten er det fuktig og iskaldt. På nattseilasene var det bare å ta på seg 3 lag med de varmeste klærne man har pluss lue, votter, skjerf og støvler. Brrr!

Rett sør for Walvis passerte vi Tropic of Capricorn (Stenbukkens vendekrets) for fjerde gang.

 

Namibia ble selvstendige først i 1990, Walvis Bay ble avgitt i 1994. Var frem til første verdenskrig tysk koloni og kalt Tysk Sydvest-Afrika. Både by- og gatenavn er tyske og i butikkene finner man blant annet apfelstrudel, sauerkraut og wurst.

Sør Afrika okkuperte kolonien under første verdenskrig og etter andre verdenskrig ble den annektert som territorium, uten internasjonal anerkjennelse. Sør-Afrika innførte sitt apartheidsystem, og i 1966 startet full krig mellom SA på den ene siden og den marxistiske uavhengighetsbevegelsen SWAPO, støttet av Angola og Cuba, på den andre.

Landet er med sine 2,1 million innbyggere blant de tre uavhengige landene i verden med lavest befolkningstetthet. Majoriteten av befolkningen er av afrikansk avstamming. Eneste offisielle språk er engelsk, selv om få har dette som sitt førstespråk. Det er dessverre også her katastrofale tall når det gjelder HIV/AIDS. I tillegg til stor arbeidsløshet og ulik fordeling av inntektene. Utvinning og utførsel av mineraler er hovednæring. Vi har speidet etter diamanter i sanden, men dessverre ikke funnet noen. I dag søkes det hovedsakelig etter disse på havbunnen, for oss var det altfor kaldt i vannet til å lete der.

16 % av landarealet består av ørken med Namib langs kysten og Kalahari vest i landet.

Tidligere trodde vi at en ørken er ganske ensformig, men nå vet vi at det er utrolig vakkert med utallige farger, former og størrelser. Vi vet også at det ikke er spesielt gøy med fralandsvind når man ligger ankret opp langs kysten her. Sand i ørene tar det også en stund og få ut.

 

Vi gleder oss til å komme tilbake til Afrika ved en senere anledning, anbefales!

 

Nå håper vi på en fin seilas i morgen, vil bli noen milepæler underveis. Som vanlig kan dere både følge oss og kommentere helt vilt her…

PS! På veien er det mulig at det er noen ”sorte hull” uten satellittforbindelse. Så det er INGEN grunn til engstelse hvis dere ikke hører noe fra oss et par dager.

 

Mads og Elin

 

6 kommentarer:

  1. Vi joiner Afrika neste gang også! :)
    Vi vil på flere safari-turer! :)
    Herlig å få reiseberetning fra Namibia.
    Hvordan var det å surfe i sanddynene? Gikk det fort?
    Slår man seg? Hørtes kjempegøy ut!
    God tur til St.Helena!

    SvarSlett
  2. Hei Sailors.Takk for fint reisebrev fra Namibia,utrolig hvor mye dere har lest dere opp,godt dere tok med vintertøy det kan være kaldt som utkikk på bakken om natta.Ha en fin seiling til St.Helena.Hilsen Astrid og Harald.

    SvarSlett
  3. Hei Mads og Elin!

    Ha en fin tur til St. Helena!

    F

    SvarSlett
  4. Det høres ut som Namibia er et spennende sted. Morsomt å lese historikken dere har funnet frem til. Ante ikke at det har vært i tyskernes hender f.eks.
    Jeg ønsker dere en fin seilas mot St. Helena <3<3

    SvarSlett
  5. Fantastisk kjekt å følge dere og valdig bra innlegg.
    Gleder oss til neste innlegg og ha en flott seiletur videre.

    Hilsen Knut i S/Y Amalie.

    SvarSlett
  6. Hei GoBeyond!

    Vi får vel starte nyhetstjenesten igjen, for nu er dere jo underveis. Håper dere får bra bør!

    I ET FORSØK PÅ Å BEROLIGE NORSKE KAMPFLYNERVER har det amerikanske luftforsvaret og flyprodusenten Lockheed Martin åpnet hangardørene på vidt gap. Sjelden, om noen gang, har utenlandsk presse kommet så tett på prestisjeprosjektet inne på den enorme flybasen i Nevada-ørkenen.
    Jeg er helt sikker på at vi får flyet innenfor den prisrammen som Norge har satt, sier statssekretær Ingebrigtsen. Norge skal etter planen kjøpe 56 eksemplarer av standard-modellen. Flyene har en antatt pris på 61 milliarder kroner og skal være på norsk jord i 2018.

    DET SYRISKE NASJONALRÅDET ØNSKER Å ORGANISERE våpenleveranser til opprørerne i Syria og samle alle gruppene som kjemper med våpen i hånd mot regimet til Bashar al-Assad. Lederen for opposisjonsalliansen SNC, Burhan Ghaliun, sa torsdag i Paris at et nytt «militærbyrå» skal ta seg av den væpnede motstanden og formidle våpen fra andre land til opprørerne.

    EN NY SULTKATASTROFE ER UNDER UTVIKLING i Sahel-beltet i Afrika. Det er meldt om matmangel i både Niger, Mali, Mauritania, Burkina Faso, Tsjad og Nigeria som følge av at regnet og avlingene har sviktet. FN mener det trengs 4 milliarder kroner så raskt som mulig for å hindre en katastrofe, men foreløpig har det kun kommet inn 820 millioner kroner.

    ETTER EN REKORDVARM FEBRUAR FORTSETTER FINVÆRET i store deler av landet. I Nord-Norge blir vært gradvis bedre i løpet av helgen. Dermed ligger det an til en fin første helg i mars, som er årets første vårmåned. Overgangen blir myk etter en rekordvarm februar over hele landet. Totalt sett har februar i år vært varmere enn 30-årsnormalen.

    I INNTIL FIRE UKER FREMOVER SKAL PSYKIATERNE OBSERVERE Anders Behring Breivik store deler av døgnet. Grytidlig i morges inntok seks ansatte fra Dikemark sykehus Ila fengsel for å starte den tvungne psykiatriske observasjonen av Breivik.
    I et ombygget møterom skal de spesialopplærte vernepleierne og sykepleierne observere Breivik sammen med de to psykiaterne.
    Undersøkelsen vil være en del av grunnlaget for rapporten fra de to nye rettssoppnevnte sakkyndige, Terje Tørrissen og Agnar Aspaas.

    BELGIUM'S FEDERAL POLICE HAVE DISMANTLED a network specialising in arms and explosives trafficking. A large quantity of weapons, ammunition and explosives were recovered during raids across the capital. The police say that the arms were intended for people involved in organised crime. The investigation resulted in house searches in Anderlecht, the City of Brussels, Sint-Gillis and Vorst.
    The arms cache included several machine guns, two rifles and four revolvers. 700 bullets were also recovered. Large quantities of explosives were also found.
    It included 19 grenades, 48 sticks of dynamite, 18 detonators and 1.5 kilos of explosives.

    DEXIA BANK BELGIUM HAS UNVEILED ITS NEW NAME AND LOGO. In future the bank will be called Belfius.
    The bank groups the Belgian activities of the troubled Dexia group that were nationalised last year at the cost of 4 billion euros. Because of the toxic associations that the name Dexia conjures up, the bank's new management decided to change both name and logo.

    SvarSlett