30. juli 2010

Dag 7, Bora Bora - Niue

TID: 17.00 LT/04.00 UTC (Klokken er stillt en time tilbake)
POS: 18*47,37'S 168*53,32'W
VIND:17-20 kn/ 110 deg
SJØ: 3 m
VÆR: lettskyet pent vær
VIS: 100%,
BAR: 1019 hPa
COG: 260* SOG: 6,5 kn
DISTANSE TIL NIUE: 65 nm

Nok en flott dag på havet. Er imidlertid forberedt på noe
mer vind og byger inn mot Niue i natt, men alt i alt har det
vært en fin seilas.
Regner med å komme til Niue ved 3-4 tiden i natt, og har
fått beskrivelse av forholdene på Niue som tilsier at vi kan
gå inn i bukten på vestkysten av øya og ankre opp selv om
det er mørkt. Foirhåpentligvis er det også ledige moringer
som vi kan fortøye i.
I dag hadde vi nærkontakt med stor hval! Elin satt i cockpit
og tittet forover, når plutselig ryggen av en stor hval brøt
overflaten og krysset baugen bare noen meter foran båten. Vi
så den blåse noen hundre meter unna etterpå, - men så var
den borte.
Vi kommer til Niue på et veldig bra tidspunkt i forhold til
å kunne oppleve nærmere kontakt med hval. Humpback whale
(Knøl hval???) kommer nemlig til Niue på denne tiden for
formere seg å føde, og hvalene kan ofte bli vel nærgående.
Tidvis kan de lage så mye støy at det er vannskelig å få
sove ombord, og det sies at noen hvaler bruker båter som
redskap for å klø seg på ryggen...
Øya er også kjent for ekstremt gode dykkerforhold, med opp
til 70m(!) sikt. Vi skal nok både dykke, snorkle og få turer
på land som vi håper å kunne fortelle om på bloggen.

Så til Annes filmquiz, Poster Punchlines. Hvilke filmer er
det snakk om her (70- og 80-tallet):
1. Love means never having to say you're sorry. SØVNLØS I
SEATTLE
2. Just when you thought it was safe to go back in the
water... HAISOMMER 2
3. In space, no one can hear you scream. APOLLO 13 (råtipp)
4. The plane is going to Chicago. The pilot's going to New
York. The passeners are going to pieces! HJELP VI FLYR???
5. She was the woman of Allen's dreams. She had large dark
eyes, a beautiful smile and a great pair of fins. MURMAID
med Daryl Hannah.

E&M

4 kommentarer:

  1. det spors om det finnes noen valer å klo på ryggen på Royse i morgen.
    stor klemm fra alle oss, haper vi kan fa en limerick i morgen

    Erik Nissen Johansen

    SvarSlett
  2. God morgen - feriemodus, her er det morgen når klokken straks er 12.00! Bra quiz-svar. Første var Love Story, og In space no one can hear you scream - Alien, grøss... Ellers var det riktig, bare at filmen Mermaid heter Splash!

    Nå skal jeg frigjøre meg fra dataverdenen å tre inn i husvaskverdenen, dvs musikk på full guffe for å klare å komme meg gjennom dette.
    Klem

    SvarSlett
  3. 30/7-2010

    Hei Elin og Mads!

    Fint at turen ser ut til å gå veldig bra. Men det var skummelt å lese om hvalen som dere hadde nærkontakt med! De dyrene ser vel ikke mye, men styrer etter lyd. Har dere hørt noe om at man kan benytte en lydgenerator i bunnen av båten som hvalen vil registrere, og derved beskytte mot alt for nær kontakt? Rimelig å tro at det er mulig. Ha fin tur videre!


    Nyheter:

    - En har lenge trodd at all produksjon i fremtiden vil foregå i Kina, men Kina får stadig nye konkurrenter og er allerede i ferd med å miste arbeidsplasser til andre land. Nevner Bangladesh, Vietnam og Kambodsja. Arbeidskraft intensiv produksjon går til land med de laveste lønningene.

    - Den svenske kommunen Botkyrka har vedtatt at 28 % av sjefene skal ha utenlandsk opprinnelse. Norske kommuner bør la seg inspirere mener diskriminerings- ombud Sunniva Ørstavik.

    - Grandiost forbruk av frossenpizzaer i Norge. I Norge spises 48 mill frossenpizza i året, dvs i snitt 10 i året pro pers! Rundt halvparten av produktene som spises er ulike varianter av Grandiosa.
    Ulempen med frossen pizza er at den smaker lite, er for mild, sier Sven Erik Renaa som er olympisk mester i kokkekunst (vet ikke hva det innebærer).
    Peppes Pizza er nordens største pizzakjede, og selger 4 mill pizza hvert år. Men deres pizza kan også forbedres mener han.

    - Stadig flere spanjoler ønsker forbud mot tyrefekting. 40 % av befolkningen er imot tyrefekting. Nu har folkeforsamlingen i Catalonia vedtatt å forby tyrefekting og blir derved den første regionen som gjør tyrefekting ulovlig. Det gjennomføres 2000 corridaer (tyrefektinger) pr år i Spania, der 12.000 okser må bøte med livet (i verden blir 250.000 okser drept årlig).

    - Tidligere statsråd Bjarne Håkon Hansen, nå rådgiver, får krass kritikk for sin lobbyvirksomhet mot regjeringens barnehagepolitikk. Han skal selv ha ringt partifeller på stortinget. "Helt forkastelig og umoralsk" sier Marit Nybakk.

    - Mens de to norske kajakkpadlere på 22 år lå i teltet og sov en natt på Svalbard, kom isbjørnen inn i teltet og angrep den ene (Sebastian Plur Nilssen). Han ble dratt ut av teltet og slept 40 m bortover stranden før kameraten Ludvig Fjeld kom til med gevær og fikk skutt og drept isbjørnen. Fikk sårskader på overkropp, hode og nakke, men det vil bli helt bra. Opereres på sykehuset i Longyearbyen. Ingen tvil on at den ene gutten reddet kameratens liv.

    - Øygruppen Galapagos ikke lenger på listen over truede verdensarv - steder. Ble satt på listen i 2007 pga økende bosetning, fiske og turisme. (Neppe nytt for dere…)

    Hilsen F

    SvarSlett
  4. Hei mamma og pappa! Beklager dårlig kommunikasjon fra denne kanten på bloggen i det siste, men her går det unna. Er ikke blitt mye sommerferie, både på grunn av vær og jobbing - men pytt, pytt. Det gjør ikke noe - jeg er jo bare student så vi har jo ferie resten av året...(neida :)) Gleder meg supermasse til skolen startet, bare to uker igjen! Jeg gleder meg masse til nye fag, ny klasse og ny oppstart!!! Og tipper om at en ukes tid renner Lillehammer ned med venner som kommer tilbake fra ferie . oh lykke! :) Det kribler litt i magen!! Dessuten har jeg fått nytt verv: jeg er den nye redaktøren i skolavisa, så det blir da meget spennende i og med at det er liksom en ganske bra avis. ProfHiL, heter den (alt på skolen har jo ordspillnavn på HiL; kafeterian heter MatHiLde, kaffebaren heter DownHiL (ligger i kjellern), studentkinobilletene heter HiLBilli osv osv osv. Jeg kunne holdt på i timesvis.)

    Nå er det bare cirka 10-11 vakter igjen på hotellet så er jeg ferdig. Blir deilig. Driver og vurderer å ikke ha noen jobb i høst, men det blir nok litt for vanskelig økonomisk, så tror de planene får gjelde ifra januar. Ellers, jeg har jo ikke gjort noe i sommer annet enn å jobbe og flytte så det er ikkje så mye nytt. Men jeg stortrives i nytt hus! Det ble tidligere villa men hage en forutsett ;) De vi leier av flytter inn i 1 etasje i oktober/november. De skal først på ferie til Strasbourg hvor de bodde før. Kule folk. De er sosiologantropologer, spiller jazz, er yogainstruktører (hun) og går med kule Margritte t-skjorter (han). Hun er opprinnelig fra New York. Veldig hyggelig par! Så er det kos å bo med Ina også - selv om vi har jobbet motsatt i det siste, og nærmest kun roper sånn "Ser deg på mandag" selv om det er fredag på grunn av jobbinga vår...Så gleder meg desto mer til høsten.

    Det var det jeg hadde og fortelle denne gang. Jeg er litt sliten og har veldig vondt i magen så ble litt distrahert, så det ble kanskje ikke noen bra flyt det her..Men men, følger opp senere! Nå skal jeg ligge å sutre litt siden jeg ikke skal på Røyse imorgen, så må jeg på jobb, igjen (kom akk hjem fra den andre jobben...)

    Elsker dere, og savner dere masseeeee. Nå er det snart bare 4 mnd til vi kommer!!! Hurraaaa

    Eldstedottir

    SvarSlett